Covid-19: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους, εμβολιασμοί ακόμη και σε φαρμακεία

Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων της Covid-19 και συνακόλουθα των εισαγωγών στα Νοσοκομεία θέτουν σε αυξημένη επαγρύπνηση τις Yπηρεσίες Yγείας. Μάλιστα σήμερα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης,  η αναπληρώτρια υπουργός κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ & καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κα Αναστασία Κοτανίδου προχώρησαν σε σημαντικές ανακοινώσεις για το θέμα.

Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα κατά της covid-19  και της γρίπης, απευθύνοντας έκκληση να εμβολιαστούν έγκαιρα. Ανέφερε δε, ότι για την ενίσχυση των εμβολιασμών ανακοινώθηκαν ήδη καμπάνιες ενημέρωσης εκ των οποίων μία θα απευθύνεται σε γιατρούς ώστε να συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς και η άλλη στους πολίτες. Δήλωσε δε αποφασισμένος να χρησιμοποιηθούν όλα τα κανάλια για τον εμβολιασμό των πολιτών ακόμα και τα ιδιωτικά φαρμακεία όπως και με το εμβόλιο της γρίπης.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του προστίμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί, χαρακτηρίζοντάς το ως ύστατο μέτρο τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία το οποίο πλέον σήμερα δεν έχει νόημα, διότι δεν βρισκόμαστε στην ίδια επιδημιολογική κατάσταση.

 

Η πρόοδος του εμβολιασμού μέχρι σήμερα

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Ε. Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε ότι σήμερα λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ, ανάλογα με το πού υπάρχει αυξημένη ζήτηση, διευρύνεται συνεχώς το ωράριο, για να διευκολύνονται οι πολίτες με ακόμα περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές. Επίσης γίνονται οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί ενώ επιπλέον θα εμπλακούν και οι ομάδες της ΚΟΜΥ πιο εντατικά.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 210.000 πολίτες κατά της Covid-19, ενώ έχουν κλειστεί 60.000 νέα ραντεβού.  Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης, έχει ήδη εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών. Όσον αφορά στην αποδοχή των εμβολίων από τους πολίτες, η κα Αγαπηδάκη τόνισε το ρόλο των ιατρών, οι οποίοι είναι οι καταλληλότεροι για την ενημέρωση του κοινού.

 

Η κατάσταση στα Νοσοκομεία

Από την πλευρά της η κα. Α. Κοτανίδου ανέφερε ότι είναι μικρή η πίεση στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες, τονίζοντας ότι παρουσιάζονται και στοιχεία αποκλιμάκωσης,  αφού την Τρίτη 9 Ιανουαρίου για πρώτη φορά καταγράφηκαν περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές. Χαρακτήρισε δε ως ενθαρρυντικό το δεδομένο ότι οι αιτήσεις για χορήγηση αντιικής θεραπείας παρουσιάζουν μείωση εδώ και τρεις ημέρες.

Αντιθέτως, τόνισε ότι αποθαρρυντικό είναι το ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο είναι είναι και υπεύθυνο για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, καθόσον από τους 90 ασθενείς, μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.

 

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού επηρεάζουν τους σκληρούς δείκτες του κορονοϊού

Ο κ.Χ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του εμβολιασμού και παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν ότι στους 1.028 θανάτους από τον Σεπτέμβριο μόνο δύο αντιστοιχούν σε εμβολιασμένους ενώ από τους 378 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ το ίδιο διάστημα, επίσης μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι.

Το κεντρικό συμπέρασμα από τις σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας είναι ότι ο κορονοϊός «ήρθε για να μείνει», θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και πως δεν θα πρέπει να χάνονται ανθρώπινες ζωές, εφόσον έχουμε στα χέρια μας όπλα πρόληψης, δηλαδή το ετήσιο, πλέον, εμβόλιο και όπλα καταπολέμησής του, δηλαδή τα αντιικά φάρμακα.