Επαναστατική συρραφή αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας των τενοντομεταφορών

Ένα ακόμη όπλο για την επιτυχή σύνδεση των νέων τενόντων (τενοντομεταφορές) στην αποκατάσταση της παράλυσης του κερκιδικού και άλλων νεύρων διαθέτουν πλέον οι μικροχειρουργοί  χειρός. Πρόκειται για μια νέα μορφή «επαναστατικής» συρραφής των τενοντομεταφορών (μεταφορών νέων τενόντων) η οποία αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης, ενώ παράλληλα επιτρέπει την πρώιμη κινητοποιηση του χεριού.

«Η νέα μορφή συρραφής είναι υψηλής αντοχής σε ασκούμενες τάσεις και δυνάμεις και έτσι έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στην επέμβαση αλλά και γρηγορότερη χρήση του χεριού» αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης,  Χειρουργός Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός Χεριού, διευθυντής της κλινικής Μικροχειρουργικής άκρων του Ιατρικού Ψυχικού.

Μέχρι σήμερα αυτή η «νέα ενισχυμένη συρραφή» χρησιμοποιείτο την τελευταία δεκαετία κυρίως σε μεταφορές τενόντων για περιπτώσεις τετραπληγίας χεριού, όπως φαίνεται από εργασίες Σκανδιναβικών ιατρικών βιβλίων και περιοδικών.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε επιστημονική έρευνα στο «Σκανδιναβικό περιοδικό Πλαστικής Χειρουργικής χεριού» αναφέρουν ότι η συρραφή αυτή σε τενοντομεταφορές είναι ισχυρότερη 6-7 φορές από την κλασσική Pulvertaft που χρησιμοποιούσαν οι μικροχειρουργοί για την παράλυση σε απλούς τραυματισμούς περιφερικών νεύρων. (Αντοχή νέου προς παλαιού τύπου συρραφής=170Joule/27 joule=6,29 φορές)

Σύμφωνα με τους μικροχειρουργούς χειρός οι τενοντομεταφορές είναι η μόνη επιλογή σε παραμελημένους τραυματισμούς νεύρων πλέον του εξαμήνου ή σε αποτυχημένες συρραφές νεύρων.

Η λειτουργικότητα των κινήσεων του χεριού εκατομμυρίων ανθρώπων, χάρις στη μικροχειρουργική, μετά τη μεταφορά τενόντων, συχνά φθάνει το 80 με 85%, σε παραμελημένους τραυματισμούς νεύρων. Δηλαδή  χέρια που πριν χειρουργηθούν ήταν ημιπαράλυτα.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης η αποκατάσταση της παράλυσης του κερκιδικού νεύρου, που είναι η πλέον συχνή στα τραύματα άνω άκρου, μπορεί να γίνει μόνο με μεταφορά τενόντων από άλλο γειτονικό σημείο του χεριού.

 

Αιτίες και μορφές παράλυσης κερκιδικού νεύρου

Η χειρωνακτική ή αγροτική εργασία, οι πολεμικοί τραυματισμοί και τα τροχαία ατυχήματα μοτοσικλετιστών είναι οι βασικές αιτίες παράλυσης του κερκιδικού νεύρου, που πλήττει κυρίως άτομα του ενεργού πληθυσμού ηλικίας 25 με 50 χρόνων.

Ανάλογες με το βαθμό τραυματισμού του κερκιδικού νεύρου είναι και οι μορφές παράλυσης που εμφανίζει το χέρι. Συνήθως ο καρπός είναι εντελώς πεσμένος (drop wrist) καθώς και όλα τα δάκτυλα και μοιάζει με «λαιμό κύκνου», επίσης υπάρχει και υποαισθησία στη ράχη του καρπού και των δακτύλων.

Η νευραπραξία ή απλή πάρεση είναι μια ελαφρά μορφή της εν λόγω πάθησης. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται χειρουργείο παρά μόνο αναμονή και εφαρμογή νάρθηκα στερέωσης του καρπού, ενώ η λειτουργία του χεριού επανέρχεται σε λίγες μέρες ή κάποιες εβδομάδες ή λίγους μήνες. Το μόνο που θα χρειαστεί παρακολούθηση και συμπληρωματικά τις πρώτες 25 μέρες ηλεκτρομυογράφημα.

«Σε σοβαρότερες όμως περιπτώσεις-παραλύσεις-τραυματισμούς όπως κατάγματα βραχιονίου οστού ή άμεσο τραυματισμό μαλακών μορίων (κόψιμο), το σπασμένο τεμάχιο οστού μπορεί να κόψει το νεύρο, οπότε έχουμε την νευρότμηση η οποία πρέπει άμεσα να συρραφτεί. Αυτή όμως η άμεση ή έστω η μεσοπρόθεσμη αποκατάσταση του νεύρου συνήθως δεν γίνεται (στη καθημερινή πράξη στα διάφορα νοσοκομεία) οπότε αν περάσει το εξάμηνο χωρίς συρραφή νεύρου έχουμε και το πρόβλημα της οριστικής παράλυσης του χεριού» καταλήγει ο Δρ Ιγνατιάδης.

Πολλές φορές γίνεται σύγχυση της σοβαρής μορφής παράλυσης με αυτή της απλής πάρεσης και χάνεται χρόνος στην αναμονή μήπως και συνέλθει το νεύρο. Εν κατακλείδι πρέπει να ξέρουμε ότι εάν δεν συρραφτεί άμεσα το κομμένο νεύρο ή εάν δεν γεφυρωθεί εντός ολίγων μηνών, χρειάζεται να χειρουργηθεί με μεταφορά τενόντων (τενοντομετάθεση).