Προσοχή, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας!

Tags

Ο καύσωνας είναι εδώ και μας ταλαιπωρεί! Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών απαιτείται λήψη μέτρων προστασίας μας από τις υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της θερμοπληξίας. Ωστόσο η έντονη ζέστη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την καρδιακή μας λειτουργία!

 

Γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πλησιάζει ή υπερβαίνει τη θερμοκρασία του σώματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με συνθήκες υψηλής υγρασίας, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να βοηθήσει το σώμα να αποβάλει τη θερμότητα. Σε μια ζεστή και υγρή μέρα η καρδιά μπορεί να κυκλοφορεί 2-4 φορές μεγαλύτερο όγκο αίματος ανά λεπτό συγκριτικά με μια δροσερή μέρα.

Μετανάλυση 266 μελετών (Lancet Planet Health 2022;6: e484–95) έδειξε ότι από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1°C παρατηρήθηκε αύξηση 2,1% στη θνησιμότητα που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και αύξηση 0,5% στη νοσηρότητα που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Συχνότερα καταγράφηκαν εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαίες παθήσεις. Διαπιστώθηκε επίσης ότι, λόγω αρρυθμιών και καρδιακής ανακοπής, ο μεγαλύτερος κίνδυνος νοσηρότητας είναι η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τις ζεστές ημέρες. Για παράδειγμα, οι β-αναστολείς επιβραδύνουν την καρδιά και εμποδίζουν την ικανότητά της να κυκλοφορεί το αίμα αρκετά γρήγορα για αποτελεσματική ανταλλαγή θερμότητας. Επιπλέον, τα διουρητικά χάπια αυξάνουν την παραγωγή ούρων και κατά συνέπεια τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

 

Βασικά μέτρα προστασίας

Όλοι οι καρδιοπαθείς πρέπει να ακολουθούν τα βασικά μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες:

 1. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ., επειδή ο ήλιος είναι συνήθως πιο δυνατός, γεγονός που μας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο.
 2. Συνιστάται να Φοράμε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από υφάσματα που «αναπνέουν» όπως το βαμβάκι ή υφάσματα που απωθούν τον ιδρώτα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Πριν από την έξοδο, επιβάλλεται να εφαρμόζουμε αδιάβροχο αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 15 και να επαναλαμβάνουμε κάθε δύο ώρες.
 3. Σημαντική είναι η διαρκής ενυδάτωσή μας. Θα πρέπει να πίνουμε μερικά ποτήρια νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έξοδο ή την άσκηση. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ποτέ να διψάσουμε για να πιούμε νερό ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε τα καφεϊνούχα ή αλκοολούχα ποτά.
 4. Θα πρέπει να κάνουμε τακτικά διαλείμματα όταν βρισκόμαστε έξω βρίσκοντας μια σκιά ή ένα δροσερό μέρος, σταματώντας για λίγα λεπτά και πίνοντας υγρά πριν ξεκινήσουμε ξανά τη δραστηριότητά μας.
 5. Ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας: συνεχίζουμε να παίρνουμε όλα τα φάρμακα όπως μας έχουν συνταγογραφηθεί.

 

Τι γίνεται αν νιώθω “άρρωστος” λόγω της ζέστης;

Αυτοί είναι 4 γρήγοροι τρόποι για να νιώσουμε καλύτερα, αν αισθανθούμε “άρρωστοι”, λόγω της έντονης ζέστης:

 1. Μετακινούμαστε σε δροσερό μέρος, ξαπλώνουμε και σηκώνουμε ελαφρά τα πόδια μας
 2. Πίνουμε άφθονο νερό
 3. Δροσίζουμε το δέρμα μας, ψεκάζοντας ή χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι με δροσερό νερό. Ζητάμε από κάποιον άλλο να το κάνει αυτό για εμάς, αν είναι δυνατόν.
 4. Τα κρύα επιθέματα ή οι παγοκύστες στις μασχάλες ή γύρω από τον λαιμό είναι μια καλή λύση ανακούφισης. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

 

Ζεστός καιρός και καρδιακές παθήσεις
 • Αν χρησιμοποιούμε σπρέι νιτρωδών για τον έλεγχο της στηθάγχης, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός. Το συγκεκριμένο σπρέι μπορεί να διαστείλει πολύ γρήγορα τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης με κίνδυνο λιποθυμίας.
 • Αν πάσχουμε από καρδιακή ανεπάρκεια και μας έχουν συστήσει να περιορίσουμε την πρόσληψη υγρών, θα πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας σχετικά με άλλους τρόπους για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν παίρνουμε διουρητικά δισκία και έχουμε ζαλάδα ή λιποθυμική τάση, πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας. Η αγωγή μας μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες υγείας μας.
 • Αν λαμβάνουμε συστηματική αγωγή για αρτηριακή υπέρταση και διαπιστώνουμε χαμηλές τιμές στις μετρήσεις κατ’οίκον,  επικοινωνούμε με τον θεράποντα γιατρό μας για πιθανή τροποποίηση της αγωγής μας.