Σε οικονομικό αδιέξοδο οι Φυσικοθεραπευτές λόγω clawback και παλαιών οφειλών

Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα του clawback και των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που εξακολουθούν να πιέζουν οικονομικά τα 2.800 συμβεβλημένα εργαστήρια Φυσικοθεραπείας. Ο Σύλλογος τονίζει ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και απαιτεί άμεση κινητοποίηση, καθώς οι επαγγελματίες καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε συνθήκες που δεν θεωρούν πλέον βιώσιμες.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών επισημαίνει ότι η μη συμπερίληψη των φυσικοθεραπευτών στα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα άνισης μεταχείρισης, τη στιγμή που άλλοι πάροχοι είδαν τα χρέη τους να διαγράφονται. Παράλληλα, τονίζει ότι η συνεχής εφαρμογή του clawback, ενός παλαιού μηχανισμού υποχρεωτικών επιστροφών, εξακολουθεί να αφαιρεί σημαντικό μέρος των εσόδων των εργαστηρίων και περιορίζει τη δυνατότητα σταθερής λειτουργίας τους.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης, υπογραμμίζει ότι το clawback έχει μετατραπεί σε έναν μηχανισμό που στραγγαλίζει οικονομικά τον κλάδο και δεν έχει πλέον καμία θέση σε μια χώρα που δεν βρίσκεται υπό μνημονιακό καθεστώς. Όπως σημειώνει, οι συνεχείς επιστροφές έχουν οδηγήσει πολλά εργαστήρια σε αδιέξοδο, ενώ οι παλιές οφειλές εξακολουθούν να βαραίνουν τους επαγγελματίες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανασφάλειας και πίεσης.

Ο κ. Λυμπερίδης επισημαίνει ότι η κατάργηση του clawback αποτελεί πάγιο και τεκμηριωμένο αίτημα του κλάδου, το οποίο πρέπει να τεθεί άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου. Ζητά επίσης μια πιο ρεαλιστική χρηματοδότηση των υπηρεσιών φυσικοθεραπείας, ώστε τα εργαστήρια να μπορούν να λειτουργούν με σταθερότητα μέχρι να υπάρξει οριστική λύση. Όπως τονίζει, η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και η βιωσιμότητα του επαγγέλματος δεν μπορούν να συνεχίσουν να επιβαρύνονται από ένα μέτρο που έχει αποδειχθεί άδικο και μη βιώσιμο. Ο κ. Λυμπερίδης καλεί την Πολιτεία να θέσει την Υγεία ως προτεραιότητα και να ευθυγραμμίσει τις αποφάσεις της με τη διακηρυγμένη θέση ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή των Μνημονίων.

Περαιτέρω ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την αρωγή του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να προωθηθεί η πλήρης κατάργηση του clawback για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας. Υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά αφορά άμεσα την πρόσβαση των πολιτών στις αναγκαίες θεραπείες και τη δυνατότητα των εργαστηρίων να ανταποκρίνονται χωρίς καθυστερήσεις.

Οι φυσικοθεραπευτές υπενθυμίζουν ότι οι παλιές οφειλές παραμένουν επίσης κεντρικό ζήτημα. Όπως επισημαίνουν, οι εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών εξακολουθούν να καταδυναστεύουν τα 2.800 συμβεβλημένα εργαστήρια, αφαιρώντας σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από το 50% των εσόδων τους. Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος ζητά την οριστική παραγραφή των οφειλών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αναγκαία κίνηση που θα δώσει στον κλάδο τη δυνατότητα να σταθεί ξανά σε σταθερό έδαφος.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών υπογραμμίζει ότι το clawback δεν επηρεάζει μόνο τους επαγγελματίες αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς που βασίζονται στις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας για την αποκατάστασή τους. Η συνεχής οικονομική πίεση στα εργαστήρια μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό υπηρεσιών και τελικά σε υποβάθμιση της φροντίδας. Με την προσφυγή τους προς τα δύο συναρμόδια υπουργεία, οι φυσικοθεραπευτές ζητούν μια συνολική λύση που θα επιτρέψει στον κλάδο να λειτουργήσει σε σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον, προς όφελος τόσο των επαγγελματιών όσο και των πολιτών που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.