Πως θα λειτουργούν και πόσο θα κοστίζουν τα απογευματινά χειρουργεία;

Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα Δημόσια Νοσοκομεία της Χώρας γίνονται πραγματικότητα από τον ερχόμενο Μάρτιο καθώς αναμένεται άμεσα η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία τους.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η απόφαση που θα ορίζει τη λειτουργία τους δεν επιβάλλει να δημιουργήσουν όλες οι κλινικές απογευματινά χειρουργεία αλλά θα δίνεται η ελευθερία, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, στις κλινικές του ΕΣΥ να αποφασίσουν αν θέλουν και αν έχουν τις προϋποθέσεις να τα οργανώσουν.

Την απόφαση για την δημιουργία απογευματινών χειρουργείων θα λαμβάνει από κοινού η κλινική με την Διοίκηση του κάθε νοσοκομείου και θα συναποφασίζουν τις βάρδιες, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό που θα στελεχώνουν τα χειρουργεία. Επιπλέον, θα αποφασίζουν τον τρόπο που θα μοιράζονται σε επίπεδο κλινικής, οι αμοιβές που θα αναλογούν στην δραστηριότητα των απογευματινών χειρουργείων.

 

Οι κατηγορίες των επεμβάσεων

Το κόστος των επεμβάσεων που θα διενεργούνται στα απογευματινά χειρουργεία κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία της επέμβασης, η οποία καθορίζεται από την βαρύτητά της. Οι έξι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Πολύ μικρή: 300 ευρώ
  • Μικρή: 500 ευρώ
  • Μεσαία: 900 ευρώ
  • Μεγάλη: 1.200 ευρώ
  • Βαρεία: 1.600 ευρώ
  • Εξαιρετικά βαρεία: 2.000 ευρώ

Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η κατηγοριοποίηση έγινε με βάση τη λίστα που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά οι τιμές αυτές είναι πολύ πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα και θα μοιράζονται σε όλη τη χειρουργική ομάδα.

 

Στόχος η μείωση της αναμονής

Βασικός στόχος της θέσπισης των απογευματινών χειρουργείων είναι η μείωση των, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαράδεκτων αναμονών των πολιτών για να χειρουργηθούν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, οι αναμονές στο ΕΣΥ φτάνουν  στα 102.634 περιστατικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα να καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα.

Στη μείωση των αναμονών θα συμβάλλει καθοριστικά το site για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου το οποίο θα είναι σε δημόσια χρήση σε τρεις μήνες περίπου. Μέσω του site όλοι θα μπορούν να γνωρίζουν πόσα είναι συνολικά τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή στη χώρα από το ένα άκρο της Ελλάδος μέχρι το άλλο αλλά και τον χρόνο αναμονής. Σκοπός του site για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου θα είναι, όπως υπογράμμισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι συμπολίτες μας με απόλυτη διαφάνεια, να μπορούν να βλέπουν εάν επιλέξουν να πάνε στην Α ή στη Β χειρουργική κλινική και πόσο μέσο χρόνο αναμονής έχουν μπροστά τους για την διενέργεια του τακτικού τους χειρουργείου.

 

Πώς θα λειτουργεί η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων

Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείου  θα είναι δημόσια και συνεπώς κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει ανά Νοσοκομείο και Κλινική τις αναμονές που υπάρχουν για τα χειρουργεία. Συνεπώς όσοι επιθυμούν να επισπεύσουν την επέμβασή τους μπορούν να μεταβούν στα απογευματινά χειρουργεία αναλαμβάνοντας το προκαθορισμένο κόστος. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να βελτιωθεί και η εξυπηρέτηση όσων θέλουν να παραμείνουν στα πρωϊνά χειρουργεία χωρίς κόστος, διότι από την ενιαία λίστα αφαιρούνται όσοι πηγαίνουν στα απογευματινά, άρα έρχονται πιο ψηλά στη σειρά για να χειρουργηθούν αυτοί που επιλέγουν τα πρωϊνά.