ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ενημέρωση, προληπτικοί έλεγχοι και ημερίδα για τον διαβήτη στη Σαντορίνη

Με δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία, προληπτικούς ελέγχους και επιστημονική συζήτηση πραγματοποιήθηκαν στη Σαντορίνη οι «Ημέρες Ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη», που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) και ο Δήμος Θήρας, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2026.

 

Εξόρμηση στα σχολεία της Σαντορίνης

Η πρώτη ημέρα των δράσεων επικεντρώθηκε στους μαθητές, με κλιμάκιο της Ομοσπονδίας να πραγματοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις σε τρεις σχολικές μονάδες της Σαντορίνης.

Οι ενημερωτικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Φηρών, στο Δημοτικό Σχολείο Μεσαριάς – Βόθωνα και στο Γυμνάσιο Εμπορείου Θήρας. Χάρη στη θερμή υποδοχή και τη συνεργασία των διευθυντριών Φωτεινής Μητριζάκη και Κατερίνας Μηλιαράκη, καθώς και του διευθυντή Αλέξανδρου Πασχάλη, τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσα από ομιλίες και διαδραστικές δραστηριότητες για τον σακχαρώδη διαβήτη και τη σημασία της πρόληψης.

Στο Δημοτικό Σχολείο Φηρών, η ενημέρωση απευθύνθηκε στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄), ενώ στο Δημοτικό Σχολείο Μεσαριάς – Βόθωνα οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση. Στο Γυμνάσιο Εμπορείου Θήρας αναπτύχθηκε διάλογος με τους εφήβους γύρω από τις προκλήσεις που δημιουργεί η αυξανόμενη συχνότητα του διαβήτη.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την πρόληψη της παχυσαρκίας, τη σημασία ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος, αλλά και για την καθημερινότητα ενός παιδιού που ζει με διαβήτη, καθώς και για τον ρόλο του σχολικού νοσηλευτή στη σχολική κοινότητα.

Στο τέλος της δράσης διανεμήθηκε στους μαθητές το έντυπο «Μαθαίνω για τον Διαβήτη», ενώ έλαβαν και ένα διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων, ώστε η ενημέρωση να συνδυαστεί με το παιχνίδι.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στην κοινότητα

Οι δράσεις πρόληψης συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία των Φηρών, όπου πολίτες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν μετρήσεις γλυκόζης αίματος.

Ο προληπτικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, με τη συμβολή της προϊσταμένης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Μαρίας Νευραδάκη. Η δράση έδωσε στους πολίτες την ευκαιρία να ελέγξουν το σάκχαρό τους και να ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του διαβήτη.

Επιστημονική ημερίδα για τις σύγχρονες εξελίξεις

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με την επιστημονική ημερίδα «Από το Χθες έως το Αύριο», που πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο Εστίας Πύργου Καλλίστης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες εξελίξεις στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, από τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και τη νοσηλευτική υποστήριξη έως τη διατροφική εξατομίκευση και το νομικό πλαίσιο που αφορά τα άτομα που ζουν με τη νόσο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Χρήστος Δαραμήλας, βιολόγος – φαρμακολόγος και πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο Ευάγγελος Φουστέρης, ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος, η Σμαραγδή Μπουλαζέρη, εξειδικευμένη νοσηλεύτρια, η Ελευθερία Χάλαρη, διαιτολόγος, και η Χριστίνα Ντάφη, νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας, οι οποίοι παρουσίασαν διαφορετικές πτυχές της διαχείρισης του διαβήτη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Γεώργιος Βαρβαρήγος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Κατσίπης και η υπάλληλος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Δήμου Θήρας Δέσποινα Ξενίδου, ενώ χαιρετισμό απέστειλε η έπαρχος Θήρας Ιουλία Καραμολέγκου.

Εκ μέρους του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνα Βουργέντη.

Η πρωτοβουλία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην Σαντορίνη ενίσχυσε τα μηνύματα της πρόληψης και της ενημέρωσης στους κατοίκους του νησιού, ενώ ανέδειξε και την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας σε περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.