Προσοχή στα κλιματιστικά! Δροσίζουν αλλά προκαλούν και μυϊκούς πόνους;
Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίας από τις οποίες δοκιμάζεται η χώρα μας αλλά και ο πλανήτης γενικότερα καθιστούν τη διαβίωσή μας δυσχερή ενώ μπορούν να προκαλέσουν και επικίνδυνες για την υγεία μας επιπλοκές.
Σύμμαχός μας στον αγώνα αντιμετώπισης του καύσωνα είναι, εδώ και δεκαετίες, τα κλιματιστικά (air condition) τα οποία κυριολεκτικά σώζουν ζωές, μας βοηθούν να αποφύγουμε φαινόμενα θερμοπληξίας, δυσφορίας και δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον διαβίωσης τόσο στην οικία μας όσο και στον εργασιακό μας χώρο.
Εντούτοις, ενώ η χρήση τους είναι ευεργετική, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας, ιδιαίτερα να προκαλέσει έντονους μυϊκούς πόνους.
Γιατί ο κλιματισμός προκαλεί σωματικό άλγος;
Για να αποκομίσουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα από τον κλιματισμό μας, κλείνουμε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα, ώστε ο αέρας στο εσωτερικό να παραμένει ρυθμισμένος. Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε ότι στερούμε από το σώμα μας τη φυσική υγρασία που υπάρχει στον καθαρό αέρα. Αν μείνουμε σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, απορροφάται η υγρασία στο σώμα και προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το φυσιολογικό.
Όταν συμβαίνει αυτό, τείνουμε να εμφανίζουμε κάποιες ανωμαλίες στο μεταβολισμό του σώματος, όπως πονοκεφάλους και πόνους στην πλάτη.
Μερικές φορές, αυτή η δυσφορία μπορεί να επεκταθεί στις αρθρώσεις και τους μυς, οι οποίες αργότερα μπορεί να εκφυλιστούν σε ρευματισμούς με την πάροδο του χρόνου, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα.
Επίσης, η παρατεταμένη έκθεση του λαιμού μας στον κρύο αέρα του κλιματιστικού μπορεί να κάνει τον λαιμό μας σκληρό! Όταν ο λαιμός είναι εκτεθειμένος στον κρύο αέρα από το κλιματιστικό, και κυρίως την ώρα που ιδρώνουμε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύσπαση των μυών του λαιμού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστολής των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από τη διακοπή της ροής του αίματος.
Η διακοπή της παροχής αίματος στους μύες του αυχένα έχει ως αποτέλεσμα αυτοί να γίνονται ανελαστικοί και τότε αντιμετωπίζουμε δυσκολίες να κάνουμε μια κίνηση με τον αυχένα μας. Οι δύο μύες που επηρεάζονται κυρίως είναι ο στερνοκλειδομαστοειδής και ο άνω τραπεζοειδής μυς. Αν και όλοι έχουμε διαφορετική περίοδο ανάρρωσης, η δυσκαμψία του αυχένα δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 1 έως 4 εβδομάδες.
Πώς θα αποφύγουμε την ψύξη ή άλλους πόνους από τη χρήση του κλιματιστικού;
- Αλλάζουμε ρούχα κάθε φορά που ιδρώνουμε
- Φοράμε στον αυχένα ένα μαντίλι ή κάποιο άλλο είδος ρουχισμού που να μας καλύπτει επαρκώς σε αυτό το ευαίσθητο σημείο
- Δεν καθόμαστε εκεί όπου υπάρχουν ρεύματα αέρα
- Δεν καθόμαστε σε σημεία που χτυπάει απευθείας ο αέρας που εκπέμπουν τα κλιματιστικά
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον πόνο
- Για να αντιμετωπίσουμε τους πόνους που τυχόν έχουν προκληθεί από τη χρήση του κλιματιστικού, μπορούμε, αφού λάβουμε την συγκατάθεση του γιατρού μας, μυοχαλαρωτικά χάπια ή/και αναλγητικά.
Μπορούμε να τοποθετήσουμε στο σημείο που πονάμε κάποια ειδική γέλη ή επιθέματα ειδικά για την αντιμετώπιση της μυϊκής καταπόνησης! - Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπρέσες με χαμομήλι, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των μυών!
Εννοείται ότι, σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας!