Σε πλήρη εφαρμογή το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών ενώ προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις για τους βιοδείκτες

Σε δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ογκολογική κοινότητα αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την παρουσία του στο 16ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου (ΕΛ.Ι.Ε.Κ.). Ο Υπουργός εστίασε στη διεύρυνση της αποζημίωσης βιοδεικτών και στην έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, τα οποία εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου στη χώρα.

 

Οι βιοδείκτες

Ο Υπουργός Υγείας επισήμανε τη σημασία της διεύρυνσης της αποζημίωσης βιοδεικτών, τονίζοντας πως πρόκειται για μία βασική προτεραιότητα που θα συμβάλει στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου. Ήδη έχει δρομολογηθεί νέα διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με στόχο την αποζημίωση περισσότερων βιοδεικτών εντός του επόμενου μήνα. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την ένταξη και άλλων σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων.

«Η βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε εξατομικευμένες θεραπείες είναι καίριας σημασίας, διασφαλίζοντας τόσο την αποτελεσματικότητα των θεραπειών όσο και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο και αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η λειτουργία του Μητρώου επιτρέπει τη συστηματική καταγραφή των νεοπλασιών και την καλύτερη στόχευση των θεραπειών, αποφεύγοντας άσκοπες καθυστερήσεις και μειώνοντας την επιβάρυνση των ασθενών. «Με τα νέα δεδομένα μπορούμε να κατευθύνουμε τις θεραπείες με μεγαλύτερη ακρίβεια, αποφεύγοντας άσκοπες ταλαιπωρίες για τους ασθενείς», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο Υπουργός, επισήμανε τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τονίζοντας πως αποτελεί τον βασικό πυλώνα φροντίδας των ογκολογικών ασθενών. «Το ΕΣΥ είναι ο κορμός του συστήματος. Αν λειτουργεί σωστά, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να βελτιωθούν», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ε.Κ., Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ Γεώργιος Φούντζηλας, υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, το οποίο χαρακτήρισε ως μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη για την αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα. Τόνισε πως η συστηματική καταγραφή των περιστατικών θα επιτρέψει τη βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων και την προσαρμογή των θεραπευτικών στρατηγικών στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. «Χωρίς αυτό το εργαλείο, καμία στρατηγική για την επιδημιολογία, τη θνησιμότητα και την έρευνα στον καρκίνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι ένα θεμελιώδες βήμα προς μια πιο στοχευμένη και τεκμηριωμένη πολιτική για την καταπολέμηση της νόσου», ανέφερε ο κ. Φούντζηλας, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών φορέων και της πολιτείας.