Αντιδράσεις για τη ρύθμιση που επιτρέπει σε αποφοίτους κολλεγίων να ασκούν επαγγέλματα υγείας

Tags

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νομοθετική ρύθμιση 5173/2025, άρθρο 21, που εισηγήθηκε το Υπουργείο Υγείας. Η ρύθμιση επιτρέπει σε αποφοίτους κολλεγίων να αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος υγείας χωρίς να εγκρίνονται οι αιτήσεις τους με την διαδικασία που ορίζει ο Νόμος και στην οποία υπόκεινται όλοι οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και οι κάτοχοι αναγνωρισμένων πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ αλλοδαπής.

Η νομοθετική ρύθμιση εισήχθη παρόλο που σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ, που συνεδρίασε στις 14 Μαΐου 2024 και η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πανεπιστημιακές σχολές, φοιτητές και επαγγελματικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία και δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

 

Διαμαρτυρίες και κοινό μέτωπο κατά της ρύθμισης

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ), την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ενημέρωσαν τα ΜΜΕ για το θέμα καταδικάζοντας τη ρύθμιση και υποστηρίζοντας ότι εξισώνει ανειδίκευτους αποφοίτους κολλεγίων με καταρτισμένους επιστήμονες των πανεπιστημίων. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των σωματείων τόνισαν μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα έχει ως συνέπεια:

  • επικινδυνότητα για την Δημόσια Υγεία, καθώς δεν θα γίνεται ο έλεγχος όπως ορίζεται από τον Νόμο, από τα αρμόδια όργανα των Σωματείων
  • οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας να υποβαθμίζονται καθώς οι απόφοιτοι των κολλεγίων θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους φοιτητές των Πανεπιστημίων της χώρας, και μάλιστα με διαδικασίες «fast track»
  • έναν ανεξέλεγκτο αριθμό μη καταρτισμένων εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας - την ώρα που οι συνθήκες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ήδη υποβαθμισμένες – που θα προσφέρει φθηνή εργασία η οποία θα είναι ελκυστική στο μέσο πολίτη που βιώνει ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και ο οποίος δεν θα είναι σε θέση να εξετάσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών
  • την άμεση προσβολή των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών των επαγγελμάτων υγείας που σπουδάζουν στα δημόσια Πανεπιστήμια που θα υποβαθμιστούν καθώς οι τίτλοι σπουδών τους εξισώνονται με τους τίτλους των ΚΕΜΕ

Στις αντιδράσεις συμμετέχουν και πανεπιστημιακές σχολές όπως οι Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Μαιευτικής που εκδίδουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων υγείας καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

Περαιτέρω ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των επαγγελματιών υγείας, ενώ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, εξέφρασε τη Νομική του αντίθεση στη ρύθμιση της Κυβέρνησης, προ της δημοσίευσης της απόφασης της Πιλοτικής Δίκης Του ΣτΕ.

Στο κοινό μέτωπο κατά της ρύθμισης συμμετέχουν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βασίλης Αρμόνης (Ελληνική Λύση), η Μερόπη Τζούφη και ο Οζγκιούρ Ναζήφ Φερχάτ (Νέα Αριστερά), καθώς και ο Σπυρίδων Τσιρώνης (ΝΙΚΗ). Όλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη ρύθμιση και δήλωσαν πρόθεση στήριξης στις κινητοποιήσεις.

 

Τι ζητούν οι Επαγγελματίες Υγείας

Οι φορείς απαιτούν την άμεση απόσυρση του άρθρου 21, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του υποβαθμίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και παραβλέπει τις διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης των επαγγελματιών του κλάδου. Παράλληλα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να ενημερώνουν το κοινό για τις επιπτώσεις της ρύθμισης στη δημόσια υγεία.