Βραβεία στους νέους επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ζεύξη» του Συλλόγου «95»

Την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της Λεόντειου Σχολής, ο Σύλλογος «“95” Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς» διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία την τελετή βράβευσης του Προγράμματος «Ζεύξης Σπάνιων Ασθενών και Επιστημόνων του Μέλλοντος». Μία εκδήλωση άκρως συγκινητική και εμψυχωτική, η οποία ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης μεταξύ ασθενών με σπάνιες παθήσεις και της επόμενης γενιάς επιστημόνων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό η Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κα Παυλίνα Καρασιώτου, η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, κα Φωφώ Καλύβα, ο Ψυχίατρος και πρώην Ευρωβουλετής, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο Ιατρός και Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Τέλης Σπάνιας.

Η τελετή, με συντονίστρια την δημοσιογράφο υγείας, κα Νίκη Ψάλτη, περιλάμβανε ομιλίες από εκπροσώπους του Συλλόγου «95», φοιτητές και ασθενείς, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας και της ενσυναίσθησης στον χώρο της υγείας, εκπροσώπους της πολιτείας, ιατρούς και στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές, η οποία ανέδειξε τη αξία της εμπειρίας για εκείνους καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος, με ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση του Συλλόγου να καταστήσει τη «Ζεύξη» ετήσιο θεσμό υψηλής εμβέλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι o Σύλλογος «95» ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει άμεσα και άλλα προγράμματα, όπως την εξειδικευμένη βιωματική εκπαίδευση για την ενσυναίσθηση στη σχέση ασθενούς και επαγγελματία υγείας. Σε όλους τους παρευρισκόμενους μοιράστηκε μια εξαιρετική έκδοση που περιλαμβάνει όλα τα δοκίμια των Φοιτητών, καθώς και έργα τέχνης μελών του Συλλόγου που απεικονίζουν το ταξίδι του Σπάνιου Ασθενούς.

Τι είναι το πρόγραμμα «Ζεύξη»

Το Πρόγραμμα «Ζεύξη» αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία, μια γέφυρα που ένωσε τους μελλοντικούς Επιστήμονες Υγείας με τους Σπάνιους Ασθενείς, δίνοντας στους φοιτητές της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Ασθενείς που πάσχουν από Σπάνια Νοσήματα και με Φροντιστές Σπάνιων Ασθενών. Οι Φοιτητές ενημερώθηκαν από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για τις επιμέρους και πολυεπίπεδες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος που ζει με ένα Σπάνιο Νόσημα ενώ στη συνέχεια αποτύπωσαν την εμπειρία τους σε ένα δοκίμιο ο καθένας. Στην τελετή βραβεύτηκαν εκείνοι οι φοιτητές των οποίων τα δοκίμια ξεχώρισαν μετά από αξιολόγηση ανεξάρτητης επιτροπής καταξιωμένων ιατρών και δημοσιογράφων, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Επιπλέον δε κίνητρο για τους βραβευθέντες αποτελεί το γεγονός ότι θα έχουν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε Νοσοκομεία, και συγκεκριμένα στα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Παθήσεων, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία για τη μελλοντική τους πορεία.

Το Πρόγραμμα «Ζεύξη» αποτελεί βραβευμένη δράση του εταιρικού προγράμματος Humanizing Ηealth Awards της εταιρίας TEVA Hellas. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Βραβείων που αναγνωρίζει και επιβραβεύει πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι στόχοι του προγράμματος «Ζεύξη»

Μέσω του προγράμματος «Ζεύξη» ο Σύλλογος «“95” Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς» προσδοκά:

  • Να δημιουργηθεί μια παρακαταθήκη επιστημόνων, ώστε να  διασφαλιστεί ότι στο μέλλον θα υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι Επαγγελματίες Υγείας με αληθινό ενδιαφέρον να υποστηρίξουν και να φροντίσουν τους Σπάνιους Ασθενείς,
  • Οι Σπάνιοι Ασθενείς να αισθάνονται ενδυναμωμένοι με το μοίρασμα της ιστορίας τους, περνώντας το μήνυμα ότι η ευαλωτότητα είναι ισχύς και εφαλτήριο για σύνδεση με την επιστημονική κοινότητα και με τον Συνάνθρωπο εν γένει.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «“95” Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς», κα Μαίρη Αδαμοπούλου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιτυχία του Προγράμματος «Ζεύξη» αποτελεί ορόσημο για την κοινότητά μας. Είμαστε περήφανοι που συνδέσαμε τους σπάνιους ασθενείς με τους επιστήμονες του μέλλοντος, δημιουργώντας σχέσεις που στηρίζονται στην ενσυναίσθηση, τη γνώση και τη συνεργασία. Η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πρωτοβουλίες που φωτίζουν την αόρατη πλευρά των σπάνιων παθήσεων, με στόχο ένα μέλλον όπου κανείς δεν θα μένει στο περιθώριο».