Εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων και κορονοϊού επιβάλλει επιστροφή στα θρανία με προφυλάξεις!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων φτάνουν στο τέλος τους και οι μαθητές ξύνουν τα μολύβια τους για να επιστρέψουν στα θρανία. Εντούτοις, οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και το εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων και κορονοϊού προκαλεί αυξημένη ανησυχία τόσο στους γονείς όσο και στις συναρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Για αυτό το λόγο ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν παιδιά και καθηγητές για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.). Συγκεκριμένα συστήνονται τα εξής:

 

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται:

  • Με σαπούνι και νερό, όταν είναι εμφανώς λερωμένα.
  • Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος,  πριν το γεύμα και μετά τη χρήση της τουαλέτας    

Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και αυτές να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

 

Αερισμός εσωτερικών χώρων

Συστήνονται επίσης:

  • Ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας και να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • H αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

 

Επιπλέον μέτρα προστασίας

  • Θα πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις πολλών ατόμων και να τηρούνται οι φυσικές αποστάσεις.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται το άγγιγμα προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος. Αν αυτά συμβούν, συστήνεται το πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά.
  • Θα πρέπει να βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων.