ΕΛ.Α.Μ. και Affidea ανοίγουν τον διάλογο για την ηθική του marketing στην Υγεία

Tags

Πώς μπορεί το marketing στον κλάδο της Υγείας να παραμείνει ηθικό σε μια εποχή που η τεχνολογία μεταμορφώνει ραγδαία την επικοινωνία; Αυτό το κρίσιμο ερώτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛ.Α.Μ.) και η Affidea.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Ηθικό Μάρκετινγκ και η Επίδραση της Τεχνολογίας στον Κλάδο Υγείας», συγκέντρωσε εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου, στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις σε έναν ζωντανό διάλογο για την ηθική, τη διαφάνεια και τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής στον χώρο της Υγείας.

Οι πρώτες τοποθετήσεις έθεσαν τον τόνο της συζήτησης, αναδεικνύοντας τη σημασία της ηθικής και της διαφάνειας στην επικοινωνία της Υγείας. Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος, Γραμματέας της ΕΛ.Α.Μ., υπογράμμισε ότι το ηθικό marketing λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα του ασθενούς, διαφυλάσσοντας την ελεύθερη λήψη αποφάσεων σε θέματα υγείας με διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γεώργιος Μπάλτας, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛ.Α.Μ., επισήμανε πως το ηθικό marketing αφορά ολόκληρο το οικοσύστημα της Υγείας – από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα διαγνωστικά κέντρα έως τους γιατρούς και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Όπως ανέφερε, «το ηθικό marketing δεν είναι μόνο αναγκαιότητα λόγω της κρισιμότητας των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της εταιρικής αξιοπιστίας».

Ο Ευάγγελος Κατσίκης, Νομικός Σύμβουλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στάθηκε στη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ «διαφήμισης» και «επικοινωνίας», τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο κ. Κατσίκης σημείωσε ότι «ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργεί τελικά προς όφελος όλων – των επαγγελματιών, των εταιρειών, αλλά κυρίως των ασθενών».

Από την πλευρά της αγοράς, η Χρύσα Σπυροπούλου, Marketing & Communications Director της Affidea, επεσήμανε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μεταβατική φάση, όπου ο ασθενής δεν είναι πλέον παθητικός δέκτης, αλλά ενεργός και ενημερωμένος συμμετέχων. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή εμπειρία και τα social media διαμορφώνουν νέες τάσεις και απαιτήσεις, ιδίως μεταξύ των νεότερων γενεών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ευθύνη και αυθεντικότητα σε κάθε μορφή επικοινωνίας.

Ο Γιάννης Ανδρουτσόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.), τόνισε τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του φαρμακευτικού οικοσυστήματος και την ανάγκη αξιοποίησης στοχευμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Κάλεσε, επίσης, τις εταιρείες να επενδύσουν στη συνεχή εκπαίδευση των στελεχών τους, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η τεχνολογική πρόοδος.

Τέλος η Χρυσούλα Κουτσούρη, Product Manager Radiology της Bayer Hellas, παρουσίασε την καθημερινότητα ενός product manager, αναδεικνύοντας τη σημασία της εμπιστοσύνης ως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο κάθε brand. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ευθύνη απέναντι στον ασθενή καθιστά το ηθικό marketing όχι απλώς ζητούμενο, αλλά αναγκαιότητα για κάθε σύγχρονη εταιρεία Υγείας».

Στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, οι ομιλητές αντάλλαξαν απόψεις γύρω από καίρια ζητήματα, όπως ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων, οι προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης και η ανάγκη ύπαρξης θεσμικών πλαισίων που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την ισότητα και την εμπιστοσύνη.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη κρίση, μπορεί όμως να την ενισχύσει – αρκεί να χρησιμοποιείται με γνώμονα την ηθική και την ευθύνη απέναντι στον ασθενή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ενεργή συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών προγραμμάτων Marketing, καθώς και στελεχών ιατρικών εταιρειών και stakeholders του κλάδου, που παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις και συνέβαλαν στον διάλογο. Η παρουσία τους ανέδειξε ότι το μέλλον του marketing στην Υγεία ανήκει σε όσους συνδυάζουν τεχνολογική καινοτομία με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στηρίζοντας τις αξίες της διαφάνειας και της ηθικής σε κάθε επίπεδο επικοινωνίας.