Η ημερίδα της Ε.Ε.Φα.Μ. ανέδειξε το ρόλο της αυτό-ηγεσίας σε περιόδους κρίσης

Από αριστερά:
Κωνσταντίνος Τσαπόγας, Αναπλ. Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Κωνσταντίνος Δικαίος, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Ιωάννης Ανδρουτσόπουλος, Ταμίας Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Ντανιέλα Μάλο, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Παναγιώτης Κοσμαράς, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Στέλλα Κωνσταντοπούλου, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Μάνος Χριστοδουλάκης, Αναπλ. Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ.
Tags

Σε έναν κόσμο όπου η σταθερότητα αποτελεί την εξαίρεση και η προσαρμοστικότητα τον κανόνα, η ανάγκη για ηγεσία με εσωτερική πυξίδα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Ο σύγχρονος ηγέτης δεν αρκεί να καθοδηγεί την ομάδα του — οφείλει πρώτα να καθοδηγεί αποτελεσματικά τον ίδιο του τον εαυτό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των συναισθημάτων και των πράξεών του και κατανοώντας την επίδρασή τους στους άλλους και στον οργανισμό συνολικά. Με άλλα λόγια, η αυτό-ηγεσία αναδεικνύεται ως κρίσιμη δεξιότητα και θεμελιώδης προϋπόθεση για την αποτελεσματική διοίκηση, ιδίως σε περιόδους κρίσεων.

Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.) άνοιξε αυτό το ουσιαστικό κεφάλαιο διοίκησης μέσα από την εκπαιδευτική ημερίδα “Navigating Self-Leadership in Challenging Times”, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, εστιάζοντας στην αξία της αυτό-ηγεσίας και στην εφαρμογή της σε προσωπικό και οργανωσιακό επίπεδο.

Σημαντικά στελέχη από τον φαρμακευτικό χώρο, αλλά και επαγγελματίες εκτός του κλάδου, κατέθεσαν προσωπικές εμπειρίες και δοκιμασμένες πρακτικές, φωτίζοντας πώς η αυτό-ηγεσία μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμος οδηγός μέσα σε καταστάσεις αβεβαιότητας. Μέσα από τις ομιλίες και τον ανοιχτό διάλογο, η ημερίδα ανέδειξε πρακτικά μαθήματα ηγεσίας με ουσιαστική αξία για όποιον καλείται να ηγηθεί σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται.

Από αριστερά:
Στέλλα Κωνσταντοπούλου, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Χαράλαμπος Πετράς, Συντονιστής Ημερίδας, Ψυχολόγος, Executive Coach, Διευθυντής του Athens Coaching Institute & Συγγραφέας, Ντανιέλα Μάλο, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Παναγιώτης Κοσμαράς, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ.

Θεωρία, εμπειρία και πράξη: οι κεντρικές ομιλίες

Το πρόγραμμα της ημερίδας συνδύασε θεωρητική προσέγγιση, προσωπικές εμπειρίες και πρακτικά εργαλεία, με στόχο να βοηθήσει τα στελέχη του φαρμακευτικού κλάδου να ενισχύσουν την προσωπική τους ηγεσία και να αποκτήσουν περισσότερη αυτογνωσία στον επαγγελματικό τους ρόλο. Τρεις κεντρικές ομιλίες από τη Μαρία Βακόλα (Professor, Director of the Master's Program in Human Resources Management, AUEB), τη Ζέτα Δούκα (ηθοποιό, συγγραφέα και Πρόεδρο της ΑΜΚΕ «Ανάσα») και την Πέγκυ Βελλιώτου (Partner, Consulting KPMG), έδωσαν τον τόνο, αναδεικνύοντας πτυχές της αυτό-ηγεσίας μέσα από την επιστήμη, την τέχνη και την επιχειρηματική πράξη. Περαιτέρω δύο Στρογγυλά Τραπέζια με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών, που συντόνισε ο Χαράλαμπος Πετράς, Ψυχολόγος, Executive Coach και Διευθυντής Athens Coaching Institute, συνέβαλλαν σ’ έναν ειλικρινή διάλογο ανταλαγής απόψεων και εμπειριών.

 

Από την κρίση στην προσωπική μεταμόρφωση

Στο 1ο Στρογγυλό Τραπέζι, με τίτλο “Challenging times as a process of personal & organizational transformation”, έμπειρα ηγετικά στελέχη του φαρμακευτικού χώρου μοιράστηκαν ιστορίες από την προσωπική τους πορεία μέσα σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη (AbbVie, PhARMA Innovation Forum), Σπύρος Φιλιώτης (Φαρμασέρβ-Λίλλυ), Χρήστος Σωτηρίου (WinMedica) και Νίκος Ξυδιάς (GSK) αφηγήθηκαν πώς κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία και τη διοικητική τους επάρκεια, όταν όλα γύρω τους άλλαζαν.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η αυτό-ηγεσία πηγάζει από την ικανότητα διαχείρισης συναισθημάτων, τη διάθεση για αυτοκριτική και την προθυμία επαναξιολόγησης εδραιωμένων αντιλήψεων, ώστε ο ηγέτης να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με νηφαλιότητα και ευελιξία. Ταυτόχρονα, οφείλει να αναγνωρίζει ότι το άγνωστο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πιθανή ευκαιρία εξέλιξης, και να καθοδηγεί με εμπιστοσύνη και έμπνευση την ομάδα του μέσα από τις αλλαγές.

Από αριστερά:
Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος & G.M. Pharmaserve-LILLY, Ντανιέλα Μάλο, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Ζέτα Δούκα, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Ιδρύτρια/Πρόεδρος της ΜΚΟ «ΑΝΑΣΣΑ» για Διατροφικές Διαταραχές, Παναγιώτης Κοσμαράς, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ.

Η αυτό-ηγεσία στη στοχοθέτηση

Στο 2ο Στρογγυλό Τραπέζι, με τίτλο “Self-leadership while goal-setting”, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρακτική εφαρμογή της αυτό-ηγεσίας στο πλαίσιο της θέσπισης στόχων. Οι Απόστολος Πήττας (Pfizer), Χρήστος Χριστίδης (ΒΙΑΝ/ΒΙΑΝΕΞ), Χρήστος Μπούκης (Amgen) και Κωνσταντίνος Αθανασάς (ΕΛΠΕΝ) μίλησαν για στρατηγικές που βοηθούν τον ηγέτη να παραμένει ευθυγραμμισμένος με τις προσωπικές του αξίεςκαι, ταυτόχρονα, να οδηγεί αποτελεσματικά την ομάδα του στην επίτευξη των επαγγελματικών στόχων.

Το κοινό συμπέρασμα ήταν πως η αποτελεσματική ηγεσία βασίζεται στην αυτογνωσία και την ενσυναίσθηση. Ο ηγέτης που κατανοεί τις ανάγκες και τα κίνητρα των συνεργατών του, εναρμονίζει τους προσωπικούς με τους οργανωσιακούς στόχους, και υιοθετεί ένα δημοκρατικό στυλ διοίκησης, είναι αυτός που τελικά εμπνέει και καθοδηγεί με ουσιαστικό τρόπο.

 

Η αυτό-ηγεσία στην πράξη

Στην καταληκτική του ομιλία, ο Χαράλαμπος Πετράς (Ψυχολόγος, Executive Coach, Athens Coaching Institute) ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βασικών και προχωρημένων πρακτικών αυτό-ηγεσίας. Αναφέρθηκε σε τεχνικές που αφορούν από την καθημερινή διαχείριση χρόνου έως τη βαθύτερη κατανόηση των συνειδητών και ασυνείδητων στόχων, οι οποίοι επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις μας μέσα σε έναν οργανισμό. Τοποθέτησε την αυτό-ηγεσία όχι απλώς ως εργαλείο αποδοτικότητας, αλλά ως εσωτερική στάση ζωής, που οδηγεί στην προσωπική εξέλιξη και στη δημιουργία ηγετών με επίγνωση και αυθεντικότητα.

Η ημερίδα έκλεισε με ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη μιας πιο ανθρώπινης, ενσυνείδητης και υπεύθυνης προσέγγισης στην ηγεσία. Όπως τόνισε η Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Φα.Μ., Ντανιέλα Μάλο: «Σε έναν κλάδο όπου η Αλλαγή είναι η μόνη σταθερά, καλούμαστε πρώτα να ηγηθούμε του εαυτού μας ώστε να είμαστε σε θέση να καθοδηγήσουμε τις ομάδες μας. Στην Ε.Ε.Φα.Μ. είμαστε υπερήφανοι που μέσα από αυτή την Ημερίδα, προσφέραμε στους συναδέλφους τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε ηγέτες με αυτογνωσία, ευθύνη, ενσυναίσθηση και ανθρώπινη προσέγγιση στη διοίκηση».

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Εκπαιδευτική Ημερίδα “Navigating Self-Leadership in Challenging Times” στήριξαν ως χορηγοί ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης (ΣΥΦΑΚ), η Get2Work, η Value Research και η Grant Thornton, συμβάλλοντας στην υλοποίηση ενός ουσιαστικού διαλόγου γύρω από την ηγεσία, την ψυχική ανθεκτικότητα και την επαγγελματική εξέλιξη.