Και η ακράτεια ούρων θέλει τον «Υδραυλικό» της!

Η ακράτεια ούρων, δηλαδή η απώλεια ούρων χωρίς τη θέλησή μας, είναι συχνό πρόβλημα και μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις, όπως κατά τον έντονο βήχα, φτάρνισμα ή γέλιο, το σήκωμα βάρους, το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα, αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά όμως εκδηλώνεται ως συνέπεια μιας ξαφνικής, επείγουσας ανάγκης προς ούρηση.

Σχεδόν 1 στις 8 γυναίκες και 1 στους 20 άνδρες υποφέρουν από κάποιας μορφής ακράτεια, η έκταση και η σοβαρότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους μαθαίνουν να ζουν με το πρόβλημα, το οποίο συχνά καλύπτουν με τη χρήση σερβιέτας ή πάνας ακράτειας και περιορίζοντας τις κοινωνικές και σωματικές τους δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτοί συχνά να καταλήγουν να ζουν σε αποξένωση, με συνοδό κατάθλιψη και αυξημένο στρες.

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα και χειρουργικές μέθοδοι, που δίνουν λύση στο πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα ιατρεία σε Νοσοκομεία της χώρας στα οποία μπορούν οι ασθενείς να απευθυνθούν, να συζητήσουν και να εξεταστούν για το πρόβλημά τους από Ειδικούς Ουρολόγους. Δυστυχώς, η ακράτεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό θέμα ταμπού ή υποβιβάζεται σε ήσσονος σημασίας πρόβλημα, με συνέπεια λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες να επισκέπτονται κάποιον γιατρό για το πρόβλημα τους, συχνά έχοντας αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης αυτού.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων 2023

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων “Urology Week” (24-30 Σεπτεμβρίου 2023) είναι αφιερωμένη στην ακράτεια ούρων, ένα συχνό πρόβλημα που φέρνει σε δύσκολη θέση τον πάσχοντα, περιορίζει την κοινωνική του ζωή και συχνά έχει σοβαρές ψυχλογικές επιπτώσεις.

H Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων και επιδιώκει να ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αντιμετωπίζουν άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή, σχετικά με τις παραμέτρους της εν λόγω κατάστασης. Επιπλέον επιδιώκει να δώσει στους πάσχοντες και το οικείο τους περιβάλλον, τις απαραίτητες βασικές γνώσεις προκειμένου να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη στις δομές υγείας, η οποία θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν βοήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Το Ειδικό Γραφείο Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάχυσης ανακριβών επιστημονικών πληροφοριών και το κενό που υπάρχει στην έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη υποστήριξη των ασθενών που πάσχουν από ουρολογικές παθήσεις, έχει ιδρύσει στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου, Ειδικό Γραφείο Ασθενών & Ενημέρωσης Κοινού. Στόχοι του Γραφείου Ασθενών (Patient Office) είναι:

  • Η υποστήριξη και ενημέρωση των ασθενών με ουρολογικές παθήσεις.
  • Η ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής και πρόληψης ουρολογικών παθήσεων που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό.
  • Η συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο Ασθενών της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας
  • Η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας με συλλόγους ασθενών που πάσχουν από ουρολογικά νοσήματα.
  • Προαγωγή της επιστημονικά τεκμηριωμένης ιατρικής ενημέρωσης για ουρολογικές παθήσεις και προσπάθεια περιορισμού της ανεξέλεγκτης διάχυσης ανακριβών επιστημονικών πληροφοριών.