Καμπανάκι κινδύνου από τον ΣΕΙΒ για τα υλικά διαβήτη μετά τις περικοπές του ΕΟΠΥΥ

Με νέα παρέμβασή του προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραστική μείωση του επιτρεπτού ορίου δαπάνης των συμβεβλημένων παρόχων (για το έτος 2024) στην κατηγορία Λ4Α που αφορά τα συμβατικής τεχνολογίας υλικά διαβήτη, όπως ταινίες, συσκευές μέτρησης γλυκόζης, βελόνες ινσουλίνης και σκαρφιστήρες.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από την πλευρά των ασθενών. Πρόσφατα η ΠΟΣΣΑΔΔΙΑ, διατύπωσε σοβαρές ανησυχίες για τον περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση αναθεώρηση της απόφασης.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μειώσει αιφνιδιαστικά και αναδρομικά τον προϋπολογισμό κατά 5,4 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με το αρχικό όριο που είχε οριστεί με την υπ’ αριθ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 21886 Κ.Υ.Α.) οδηγεί τους εισαγωγείς σε δυσανάλογες οικονομικές επιβαρύνσεις. Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΙΒ, το claw back για το 2024 ήδη ξεπερνά το 24%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη για την κερδοφορία και τον ΦΠΑ των απαλλασσόμενων παρόχων, η συνολική επιβάρυνση για τις εταιρείες ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 40% των εσόδων τους.

 

Επιπτώσεις στην αγορά και τους ασφαλισμένους

Ο ΣΕΙΒ προειδοποιεί ότι η αιφνίδια αυτή μείωση του προϋπολογισμού δημιουργεί συνθήκες ολιγοπωλίου, καθώς αρκετές εισαγωγικές εταιρείες που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την επιβάρυνση θα υποχρεωθούν είτε να αποχωρήσουν από την αγορά είτε να περιορίσουν δραστικά τις ποσότητες των υλικών που διαθέτουν. «Η εξέλιξη αυτή δεν πλήττει μόνο τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ασφαλισμένους», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.

Ο περιορισμός της διάθεσης των προϊόντων θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία συχνά βασίζονται σε υψηλής ποιότητας υλικά μέτρησης και χορήγησης ινσουλίνης για την καθημερινή τους φροντίδα. Εάν δεν αναθεωρηθεί άμεσα αυτή η πολιτική του ΕΟΠΥΥ, οι τιμές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ενδέχεται να αυξηθούν, καθιστώντας την πρόσβαση σε βασικά αναλώσιμα δυσχερέστερη για ένα μεγάλο κομμάτι των ασθενών και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την καθημερινή διαχείριση της νόσου τους.

 

«Τιμωρητική» στάση και επείγουσα ανάγκη επαναφοράς

Ο ΣΕΙΒ χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ «τιμωρητική» και τονίζει ότι παραβιάζει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της οικονομικής ελευθερίας. Μάλιστα, σημειώνει πως οι εταιρείες αιφνιδιάστηκαν στο τέλος του έτους, χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα έγκαιρης προσαρμογής ή λήψης μέτρων, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται πλήρως οι αρχικοί προϋπολογισμοί και οι επιχειρηματικές τους προβλέψεις.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η απότομη και σημαντική μείωση του προϋπολογισμού, που επηρεάζει τόσο τα υλικά διαβήτη τύπου 1 όσο και τα λοιπά είδη σακχαρώδους διαβήτη, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερή και επαρκή διάθεση προϊόντων στην αγορά. Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, η Πολιτεία καλείται «έστω και την τελευταία στιγμή» να επανέλθει στα αρχικά επίπεδα και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου, αποφεύγοντας τα χειρότερα για τον κλάδο, τους παρόχους και –κυρίως– τους χιλιάδες ασθενείς με διαβήτη.