Καύσωνας! Πώς θα μείνουμε ασφαλείς στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες;

Ο καύσωνας «Κλέων» έχει επίσημα εισέλθει στην Ελλάδα, πυροδοτώντας απότομη άνοδο του  υδραργύρου σε αρκετές περιοχές της χώρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία μας. Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του κλιμακωτά και απειλεί περισσότερο τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και τις ευπαθείς ομάδες. Πως θα αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες και ποια είναι τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται;

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλοι, ακόμα όμως και τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πρέπει να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον γιατρό μας ή τις υγειονομικές αρχές, εφόσον εμφανίσουμε και το παραμικρό σύμπτωμα, το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγος, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετοί και κράμπες. Σε διαρκή επαφή με τον γιατρό τους πρέπει να βρίσκονται και όσοι πάσχουν από νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα, τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, τα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

 

Συμβουλές προφύλαξης για τις υψηλές θερμοκρασίες

Τις ημέρες του καύσωνα πρέπει να φροντίζουμε  τα εξής:

 • Να παραμένουμε σε σκιερούς, δροσερούς και αεριζόμενους με ανεμιστήρες ή κλιματιζόμενους χώρους.
 • Να κάνουμε συχνά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Να κολυμπάμε στη θάλασσα μόνο για τη δροσιά και όχι για άσκηση.
 • Τα γεύματα να είναι όσο γίνεται πιο μικρά σε ποσότητα, ελαφριά και φτωχά σε λιπαρά με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών, ενώ απαιτείται η κατανάλωση πολλών υγρών, όχι όμως οινοπνευματωδών ποτών.
 • Να λαμβάνουμε μικρές δόσεις αλατιού, αν η εφίδρωση είναι μεγάλη.
 • Να φοράμε ρούχα άνετα και ανοιχτόχρωμα ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα
 • Να καλύπτουμε το κεφάλι με καπέλο
 • Να προστατεύουμε από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου  τα μάτια με κατάλληλα γυαλιά.
 • Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, ιδίως από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους,
 • Να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία και τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό.

 

Χρονίως πάσχοντες

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες. Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

 

Ταξιδιώτες

Όποιοι ταξιδεύουμε και πάσχουν από παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, σοβαρή αναιμία, επιληψία, μη ρυθμιζόμενος σακχαρώδης διαβήτης ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια πάθηση που απαιτεί συχνή ιατρική παρακολούθηση ή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, πρέπει πριν το ταξίδι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα ιατρικό σημείωμα όπου να αναγράφεται η νόσος από την οποία πάσχουν καθώς και η αγωγή τους. Πρέπει επίσης να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για την διάρκεια του ταξιδιού και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.

 

Μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα που ταξιδεύουν

Άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, πρέπει να συνοδεύονται. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση σχετικά με τις παροχές και τις διευκολύνσεις τόσο κατά την διάρκεια του ταξιδιού όσο και για τις επικρατούσες συνθήκες στον τόπο προορισμού. Ο γιατρός μπορεί να φροντίσει για την παροχή πληροφοριών σε ταξιδιώτες με συγκεκριμένες ανάγκες.

 

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εξάντλησης ή θερμοπληξίας

Η εξάντληση από την ζέστη προκαλείται από απώλεια νερού και αλατιού λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. Αν νιώσουμε πονοκέφαλο, ίλιγγο ή σύγχυση, ανορεξία ή ναυτία, εφίδρωση, κράμπες στα χέρια και στα πόδια, γρήγορο ή αδύναμο σφυγμό και αναπνοή, πρέπει να:

 • μετακινηθούμε σε δροσερό μέρος,
 • ξαπλώσουμε και να ανασηκώσουμε τα πόδια,
 • πιούμε άφθονο νερό ή να διαλύσουμε ένα κουτάλι του γλυκού αλάτι σε 1 λίτρο νερού.
 • αν εκδηλώνονται μειωμένες αντιδράσεις, θα πρέπει να κληθεί το 166 και πάσχων να τοποθετηθεί σε θέση ανάνηψης.