Κλείνει η αίθουσα αιμοληψιών του ΕΚΕΑ την ώρα που η χώρα στενάζει για αίμα!

Με μία απλή, λιτή και χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση, ανακοίνωση το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) γνωστοποίησε ότι κλείνει για ολόκληρο το μήνα Φεβρουάριο την μία και μοναδική αίθουσα αιμοληψιών στο Αιγάλεω λόγω έλλειψης γιατρού!

Η αίθουσα αυτή, η μοναδική που έχει λειτουργήσει το ΕΚΕΑ, παρά τις εξαγγελίες για την ίδρυση περισσοτέρων, εξυπηρετεί πολλούς αιμοδότες, τόσο λόγω του ωραρίου λειτουργίας τους όσο και γιατί βρίσκεται σε χώρο εκτός Νοσοκομείου, γεγονός που κατά τα χρόνια της πανδημίας αποτελούσε ιδιαίτερο πλεονέκτημα, για όσους ήθελαν μεν να αιμοδοτήσουν αλλά φοβόντουσαν να προσέλθουν σε αίθουσα κάποιου νοσοκομειακού ιδρύματος.

Είναι γνωστές οι ελλείψεις σε αίμα σε όλη τη χώρα τόσο λόγω της πανδημίας και των λοιπών λοιμώξεων που στερούν την αιμοδοτική ικανότητα του πληθυσμού όσο και λόγω ποικίλων παθογενειών του συστήματος και της αδυναμίας του μέχρι σήμερα να διαχειριστεί κεντρικά τη συλλογή και διάθεση του αίματος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ετησίως εισάγουμε περίπου 21.000 μονάδες αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Από μόνη της η σύμβαση αυτή καταδεικνύει την αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να καλύψει εξ’ ιδίων δυνάμεων τις ετήσιες ανάγκες της σε αίμα. Μάλιστα, το Ελβετικό Κράτος δήλωσε ότι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια θα μειώνει κατά 1.000 μονάδες ετησίως τις μονάδες αίματος που θα στέλνει στην Ελλάδα.

Και ενώ η κατάσταση παραμένει δυσχερής έως και τραγική κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων του χρόνου, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Καλοκαίρι, που η προσέλευση των αιμοδοτών είναι ιδιαίτερα μειωμένη, κλείνει η κεντρική και μοναδική αίθουσα αιμοληψίας που διατηρεί το το ΕΚΕΑ στο Αιγάλεω λόγω έλλειψης γιατρού για έναν ολόκληρο μήνα. Ας ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσει και πάλι το συντομότερο δυνατό ώστε να μην στερηθούν οι αιμοδότες την εναλλακτική λύση ενός απόλυτα ασφαλούς και εκτός Νοσοκομείου χώρου αιμοδοσίας.