Κώστας Παπαγιάννης: Τα δεδομένα κλειδί για ένα σύγχρονο υγειονομικό οικοσύστημα
Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την βελτίωση των συστημάτων υγείας ήταν το κεντρικό θέμα του πάνελ «Digital Innovation: Making Healthcare Systems Smarter». Η ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου SFEE Summit που οργάνωσε στις 18 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Ο Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Novartis Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας και Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος για θέματα Τεκμηρίωσης του ΣΦΕΕ συμμετείχε στο πάνελ μαζί με διακεκριμένους ομιλητές και ανέδειξε τον ρόλο των δεδομένων στην αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων και στην οικοδόμηση ανθεκτικότερων συστημάτων υγείας.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη σημασία της αξιοποίησης του μεγάλου όγκου δεδομένων που παράγονται στην υγειονομική περίθαλψη, προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα δεδομένα υγείας αποτελούν τον πυρήνα του υγειονομικού οικοσυστήματος του 21ου αιώνα. Η πρόκληση είναι να τα μετατρέψουμε σε χρήσιμες πληροφορίες, που θα βοηθούν στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων προς όφελος των ασθενών, του συστήματος υγείας και της ευρύτερης κοινωνίας και να μετακινηθούμε από μια κατάσταση αντίδρασης σε μια κατάσταση πρόληψης».
Περαιτέρω ο κ. Παπαγιάννης σχολίασε το ελληνικό σύστημα καινοτομίας, το οποίο οφείλει να χρησιμοποιεί τα δεδομένα και την τεχνολογία προς όφελος των πολίτων και επεσήμανε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα Data Hub και κέντρο καινοτομίας και προσέθεσε: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα, με την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων που αφορούν την ψηφιακή υγεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως ΣΦΕΕ, έχουμε βασική προτεραιότητα την συν-δημιουργία μιας στρατηγικής που θα εξασφαλίζει την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας, όπως θα προκύπτουν από τις πλατφόρμες και τα έργα που αναπτύσσονται». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να γίνει εκτός από reactive και proactive, ώστε να θεραπεύουμε και να προλαμβάνουμε ασθένειες.
Το σύστημα υγείας θα πρέπει να γίνει εκτός από reactive και proactive, ώστε να θεραπεύουμε και να προλαμβάνουμε ασθένειες
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στον τομέα της υγείας, τονίζοντας πως: «Οι ευκαιρίες που προσφέρει το AI είναι πολλές, και ιδιαίτερα στην καθημερινή ιατρική πρακτική, επιτρέποντας τους επαγγελματίες υγείας να φτάνουν ταχύτερα και ακριβέστερα στη διάγνωση προβλημάτων υγείας». «Το υγειονομικό σύστημα της σύγχρονης εποχής», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «βασίζεται στα δεδομένα, τις νέες τεχνολογίες, τις φορητές συσκευές και τις ψηφιακές πλατφόρμες με στόχο την πρόληψη και τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας.»
Ο κ. Παπαγιάννης τόνισε ότι η Νovartis διαχρονικά στηρίζει πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και αναφέρθηκε στο PAVE, μια σημαντική πρωτοβουλία της Νοvartis Hellas. Ειδικότερα ανέφερε ότι «το PAVE είναι χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas που υλοποιείται από την εταιρεία Healthink και προτείνει ένα πλαίσιο αξιοποίησης των δεδομένων υγείας στην Ελλάδα. Με το έργο αυτό, συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός σαφούς και κοινού οράματος για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στο τομέα της υγείας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Summit, τοποθετήθηκε και ο Wojciech Nowak, Group Senior Director Global Governmental & Public Affairs, Novartis; Chairman of the Healthcare Council, EuropaBio που συμετείχε στο πάνελ «EU Pharma Legislation; How it could impact access and innovation”.
Ο κ. Nowak στην τοποθέτηση του επεσήμανε ότι: «Η διοργάνωση του ΣΦΕΕ αποτελεί μια κρίσιμη συζήτηση σε μια σημαντική χρονική περίοδο. O δημόσιος διάλογος στην Αθήνα εστιάζει στο μέλλον της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών και την ενίσχυση της πρόσβασης στη σωστή θεραπεία, στο σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή, το συντομότερο δυνατό».
Τέλος, ο κ. Nowak τόνισε ότι: «Η μείωση της προστασίας των δεδομένων από τα 8 στα 6 χρόνια, με την ταυτόχρονη υποχρέωση να κυκλοφορεί το φάρμακο και στα 27 κράτη- μέλη, θα έχει αρνητικές επιδράσεις στις start up, καθώς θα μειώσει κάθε πιθανή κερδοφορία. Η ταχύτητα των εγκρίσεων και η απορρόφηση της καινοτομίας» υπογράμμισε «είναι απαραίτητοι όροι για την αειφορία των συστημάτων υγείας.»