Pfizer και ΑΠΘ δημιουργούν γέφυρες γνώσης και καριέρας για τους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη
Με στόχο τη γεφύρωση της ακαδημαϊκής γνώσης με την αγορά εργασίας και την καινοτομία, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η «Ημέρα Καινοτομίας & Συνεργασίας». Στην εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές και απόφοιτοι του ΑΠΘ, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας WALK, τη δομή του Πανεπιστημίου για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, το Γραφείο Διασύνδεσης ΑΠΘ και την Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Για τη φοιτητική κοινότητα, η «Ημέρα Καινοτομίας & Συνεργασίας» αποτέλεσε ένα ουσιαστικό σημείο επαφής με τον κόσμο της εργασίας και το σύγχρονο οικοσύστημα καινοτομίας. Μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στην πράξη τις επαγγελματικές δυνατότητες που δημιουργούνται όταν η πανεπιστημιακή γνώση συναντά την επιχειρηματική εφαρμογή, αποκτώντας παράλληλα έμπνευση και πιο ρεαλιστική εικόνα για τις επιλογές σταδιοδρομίας τους.
Η Pfizer στη Θεσσαλονίκη και οι σύγχρονες επαγγελματικές διαδρομές
Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν τα στελέχη των τεσσάρων παγκόσμιων οργανισμών της Pfizer που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες το εύρος των δραστηριοτήτων και των επαγγελματικών ρόλων που αναπτύσσονται σήμερα στην πόλη. Πρόκειται για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρησιακών Λειτουργιών, τον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης με έμφαση στις κλινικές μελέτες, καθώς και το Κέντρο Ασφάλειας Φαρμάκων και Φαρμακοεπαγρύπνησης.
Μέσα από στοχευμένες παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις, οι φοιτητές και οι απόφοιτοι απέκτησαν πιο πρακτική εικόνα για την εργασία σε ένα διεθνές φαρμακευτικό περιβάλλον. Η εμπειρία αυτή κάλυψε ένα ευρύ φάσμα ρόλων, από την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων έως τη συμμετοχή σε κλινικές μελέτες και την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα, όπως η διεπιστημονική συνεργασία και η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ενώ η άμεση επαφή με τα στελέχη της εταιρείας ενίσχυσε τις δυνατότητες δικτύωσης και ανταλλαγής εμπειριών.
Συνεργασία ακαδημαϊκής έρευνας και εφαρμοσμένης καινοτομίας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η συνεργασία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με τη Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Η Μονάδα αυτή λειτουργεί στο Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών, το οποίο εντάσσεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.
Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η ακαδημαϊκή έρευνα μπορεί να συνδεθεί με την εφαρμοσμένη καινοτομία, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων με διεθνή προσανατολισμό. Παράλληλα, αναδεικνύει τον ρόλο του Πανεπιστημίου ως ενεργού εταίρου σε σύγχρονες ερευνητικές πρωτοβουλίες με πρακτικό αντίκτυπο.
Εκπαίδευση, εμπειρία και δεξιότητες καινοτομίας
Στο πλαίσιο της «Ημέρας Καινοτομίας & Συνεργασίας» υλοποιήθηκε διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαστήριο με επίκεντρο την ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις και ομαδική δουλειά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καλλιεργήσουν τη δημιουργική σκέψη και τη συνεργασία, κατανοώντας στην πράξη πώς ιδέες και ερευνητικά αποτελέσματα μπορούν να μετασχηματιστούν σε εφαρμογές με κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Το εργαστήριο λειτούργησε συμπληρωματικά στις παρουσιάσεις, προσφέροντας στους φοιτητές και τους αποφοίτους μια πιο ουσιαστική εμπειρία συμμετοχής και ενισχύοντας τη σύνδεση της θεωρητικής γνώσης με πραγματικά παραδείγματα και προκλήσεις.
Εκπρόσωποι του ΑΠΘ επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη δράση ενισχύει τη στρατηγική θέση του Πανεπιστημίου και ειδικότερα του WALK – Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ΑΠΘ, ως κόμβου καινοτομίας και διασύνδεσης και «επιβεβαίωσε τον ρόλο του στη δημιουργία ουσιαστικών συνεργειών με διεθνείς οργανισμούς και στην αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας».
Από την πλευρά της εταιρείας, ο Δρ. Ιωάννης Πανδής, επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, ανέφερε ότι η «Ημέρα Καινοτομίας & Συνεργασίας» αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία της εταιρείας για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος συνεργασιών υψηλού επιστημονικού δυναμικού, με έμφαση στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και στην ανάδειξη των ταλέντων της χώρας.
«Είμαστε χαρούμενοι που η συνεργασία μας με το ΑΠΘ διευρύνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με σημαντικές δράσεις και projects» ανέφερε ο κ. Πανδής και τόνισε ότι η συνεργασίες αυτές «αναδεικνύουν την εξωστρέφεια, τη δυναμική και τις προοπτικές του Πανεπιστημίου, την προσήλωση στην Έρευνα και στην Καινοτομία, και τους εξαιρετικούς νέους επιστήμονες της Θεσσαλονίκης και της χώρας μας».









































