Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η καλοκαιρινή κατάθλιψη;

Το καλοκαίρι θεωρείται συνώνυμο της ανεμελιάς, της χαλάρωσης και των διακοπών. Ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι με την έλευση του θέρους δυσκολεύονται συναισθηματικά. Για μερικούς, η καλοκαιρινή κατάθλιψη έχει βιολογική αιτία. Για άλλους, τα άγχη του καλοκαιριού μπορεί να συσσωρευτούν και να τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα. 

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Psychiatry, στο 10% έως 20% των περιπτώσεων επαναλαμβανόμενης κατάθλιψης ακολουθούν ένα εποχικό μοτίβο. Πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και το καλοκαίρι έστω και σε μικρότερη συχνότητα από το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

 

Τα κυριότερα συμπτώματα; 
  1. Κόπωση: Έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ημέρες είναι μεγαλύτερες και πολλοί άνθρωποι μένουν ξύπνιοι αργότερα και κοιμούνται λιγότερο. Επιπλέον, ο ύπνος τους διακόπτεται επειδή οι νύχτες είναι συχνά ζεστές. Ο κιρκάδιος ρυθμός με τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης επηρεάζεται από τις ώρες της ημέρας.
  2. Προβλήματα εικόνας σώματος: Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και ρούχα πέφτουν, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άσχημα με το σώμα τους. Το να νιώθετε αμηχανία με σορτς ή μαγιό μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη, για να μην αναφέρουμε και τα πιο πρακτικά προβλήματα όπως: ζέστη, ιδρώτας, ερεθισμός του δέρματος. Το καλοκαίρι, μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις από αμηχανία, και αυτό μονάχα εντείνει τα αισθήματα κατάθλιψης.
  3. Η ζέστη: Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες και αυτό τους αναγκάζει να ζουν κλεισμένοι σε χώρους με κλιματισμό.
  4. Άγχος: Συγκεκριμένα, σχετίζεται με το κλείσιμο των κύκλων και με ό,τι συνεπάγεται η μετάβαση στις διακοπές. Η τακτοποίηση του σπιτιού, η προετοιμασία για τις βαλίτσες, η αγορά εισιτηρίων και άλλες εργασίες έρχονται όλα μαζί αυτές τις ζεστές μέρες, γεγονός που καταλήγει να προκαλεί στρες.
  5. Η ποσότητα του φωτός έχει επίσης επίδραση. Παρόλο που, για τους περισσότερους ανθρώπους, το περισσότερο φως αποτελεί προστατευτικό παράγοντα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν αντίστροφη αντίδραση στο φως. Αυτό σημαίνει ότι πέφτουν σε κατάθλιψη αν οι μέρες είναι μεγαλύτερες και φωτεινότερες.


 

Πως θα αντιμετωπίσουμε την καλοκαιρινή κατάθλιψη
  • Ζητήστε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας άτομο ή από έναν ειδικό
  • Σχεδιάστε εκ των προτέρων αυτά που έχετε να κάνετε
  • Φροντίστε να κοιμάστε καλά
  • Μην ξεχνάτε την προσωπική σας υγιεινή
  • Κάντε γυμναστική τακτικά για να ηρεμείτε από το στρες.
  • Μια καλή λύση είναι σκευάσματα όπως το Dianazen που προωθούν τη χαλάρωση και την ψυχική ευεξία και μειώνουν την κούραση και την κόπωση με τον πιο φυσικό τρόπο!